ΥΦΑΜΣΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ;

ΥΦΑΜΣΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ;

ΒΙΩΣΙΜΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ : ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ

Στην Ευρώπη η βιομηχανία του υφάσματος είναι ο τέταρτος πιο ρυπογόνος τομέας του κόσμου , μετά τα τρόφιμα , τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα . Το είδος ένδυσης που επιλέγουμε ως εκ τούτου επιδρά στο περιβάλλον και δεν μπορούμε πλέον να μην αναρωτιόμαστε από που προέρχονται και από τι δημιουργούνται τα υφάσματα των ρούχων μας .

Πράγματι , σήμερα ο χώρος της μόδας δίνει έμφαση στις πρώτες ύλες, που χρησιμοποιεί και σαν συζήτηση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο ευρύ κοινό . Κοιτώντας κάποια χρόνια πίσω, η κοινωνία δεν έδινε σημασία στις λεπτομέρειες . Σήμερα η επιλογή των πρώτων υλών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πράσινη επανάσταση της οικολογίας με θετικό τρόπο καθώς και το “green washing”.

Για αυτό το λόγο τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στην ποσότητα και ποιότητα των πρώτων υλών που είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Χάρη στη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας και των άρθρων που έχουν δημοσιευτεί, γνωρίζουμε ότι όλα τα συνθετικά και τεχνητά υφάσματα , όπου βρίσκονται στην μόδα λόγω των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων ένδυσης “ fast fashion ” , δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κατασκευάζονται κυρίως από παράγωγα πετρελαίου, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου αφήνουν μικρο-πλαστικά σωματίδια , βλαβερά για την επιδερμίδα μας αλλά και για το περιβάλλον (κατά το πλύσιμο κομμάτια τους καταλήγουν στον κύκλο του νερού ).

Η πράσινη επανάσταση έχει φέρει στην επιφάνεια, ειδικά για το κοινό το οποίο είναι λιγότερο ενημερωμένο , εκ νέου τη συζήτηση όλων των βιώσιμων υφασμάτων , τα οποία ήταν ήδη εκτενώς χρησιμοποιημένα στο χώρο της βιώσιμης μόδας . Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο εύκολη η δυνατότητα αγοράς και χρήσης είδη ένδυσης από βιώσιμες πρώτες ύλες. Ακόμα και οι μεγάλοι οίκοι μόδας, καθώς και οι πιο μικροί , έχουν εισάγει στην συλλογή τους διάφορα ενδύματα από βιώσιμα υφάσματα, δηλαδή επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλώσιμα. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην μόδα , αλλά ακόμα και τα πιο βιώσιμα αυτών τα οποία θα δούμε αναλυτικά είναι :

-Ύφασμα κάνναβης

-Μετάξι vegan

-Βιολογικό βαμβάκι

-Λινό

-Τσουκνίδα

-Ευκάλυπτος

Αυτά και πολλά άλλα υφάσματα αποτελούν κομμάτι αυτής της μεγάλης οικογένειας , της “πράσινης μόδας” . Γίνονται οι αντικαταστάτες όλων αυτών των συνθετικών υφασμάτων που χρησιμοποιούνται από αλυσίδες “Fast fashion”, των οποίων οι μέθοδοι παραγωγής έχουν μικρή διαφάνεια και πάνω απ’ όλα είναι επιβλαβής για το περιβάλλον . Παρά τα μεγάλη οφέλη που έχουν τα φυσικά υφάσματα στο περιβάλλον ,δεν παύει να είναι υφάσματα όπως όλα τα υπόλοιπα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν και μειονεκτήματα. Καθένα από αυτά όμως , έχει τη δικιά του χρήση και μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα τύπο ή να έχει ιδιαίτερο τρόπο χειρισμού.

ΚΑΝΝΑΒΗ : ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΦΑΣΜΑ ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ

Το ύφασμα της κάνναβης είναι αρχαίο και πολύτιμο , έχει συνοδεύσει τους ανθρώπους από τη λίθινη εποχή στην ανάπτυξη τους καθώς και στην ανακάλυψη νέων ηπείρων . Στην πραγματικότητα τα πανιά των καραβιών γινόταν από ύφασμα κάνναβης , καθώς ήταν ανθεκτικό με το νερό και την τριβή που δημιουργούνταν με αυτό .

Μετά από μεγάλη περίοδο απαγόρευσης , το ύφασμα της κάνναβης έχει επανέλθει στη μόδα τόσο για τη μεταξένια του εμφάνιση αλλά και για την βιωσιμότητα του . Το ύφασμα της κάνναβης είναι πολύ ανθεκτικό με πολλά οφέλη όπως :

 • Χρειάζεται λίγες πρώτες ύλες για να καλλιεργηθεί. Έχει την ανάγκη μικρής ποσότητας νερού και γης ανα στρέμμα ,καθώς επίσης έχει καλύτερη απόδοση πράσινων υλών σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες . Επιπλέον η κάνναβη είναι ένα φυτό το οποίο δουλεύει με φυσικά αντιπαρασιτικά .. Δηλαδή δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν χημικά λιπάσματα ώστε να απομακρυνθούν τα έντομα.
 • Επίσης είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό χάρη στην αντοχή των ινών του. Μια μπλούζα κάνναβης μπορεί να αντέξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και να παραμείνει αναλλοίωτη . Επίσης είναι ανθεκτικό και στο πλύσιμο , δεν χρειάζεται παχιές πλύσεις και η πλύση του με νερό χρειάζεται χαμηλή θερμοκρασία και λίγο απορρυπαντικό .
 • Υγιεινό ύφασμα . Το ύφασμα της κάνναβης κατέχει πολλά οφέλη για το σώμα μας . Είναι υποαλλεργικό και επιτρέπει στο δέρμα μας να αναπνέει . Τέλος δρα ενάντια των οσμών και του ιδρώτα , χωρίς χημικά , ακάρια και πολλών άλλων εξωτερικών παθογόνων στοιχείων.

Από την άλλη μπορεί να υπάρχουν χαρακτηριστικά αυτού του υφάσματος που είναι δύσκολο να τα διαχειριστούμε :

 • Τραχιά επιφάνεια , η οποία ελαστικοποιείται με το πέρασμα του χρόνου. Προκαλείτε από την δομή των ινών και κατά συνέπεια από τη δομή του υφάσματος . Το ύφασμα της κάνναβης τον πρώτο καιρό μπορεί να είναι πιο τραχύ και λιγότερο αφράτο σε σύγκριση με άλλα υφάσματα. Αυτό όμως είναι ζήτημα χρόνου . Με το πέρασμα του χρόνου αρχίζει και αποκτά απαλή και ελαστική υφή .
 • Δύσκολο να βαφτεί . Πάντα λόγω της δομής των ινών του , είναι δύσκολο να βαφτεί με χρώματα και τεχνητές αποχρώσεις , καθώς το χρώμα αποτυγχάνει να φτάσει στο κάτω μέρος του υφάσματος, έτσι ώστε να βάψει το ύφασμα σε βάθος .Αυτό όμως αποτελεί μια πτυχή που δεν επηρεάζει την ποιότητα του υφάσματος.

VEGAN ΜΕΤΑΞΙ : ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ

Το μετάξι ,αυτό που γνωρίζουμε, είναι το πιο μαλακό και πολύτιμο ύφασμα για τους αριστοκρατικούς. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι η παραγωγή του δεν είναι πολύ φιλική για την εργασία των συγκεκριμένων πεταλούδων , των “Bombyx mori”.

Στην πραγματικότητα για να δοθεί στο μετάξι αυτή η απαλή και ιδιαίτερη υφή του, σταματάει η τελευταία μορφή εξέλιξης της πεταλούδας όπου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα του μεταξιού. Τα ζωύφια βυθίζονται (ακόμα ζωντανά ) σε βραστό νερό , δεν μετατρέπονται έτσι σε κάμπιες. Έτσι δεν ολοκληρώσουν την εξελικτική τους διαδικασία και στο τέλος, να γίνουν πεταλούδες. Αυτή η διαδικασία κρίνεται απαραίτητη διότι έτσι καθορίζεται το τελικό μήκος των νημάτων και ως εκ τούτου και η τελική ποιότητα .

Μία άλλη μορφή του μεταξιού είναι το λεγόμενο “Vegan μετάξι” , δηλαδή ένα μετάξι που παράγεται χρησιμοποιώντας , έτσι όπως δείχνει και το όνομα του , προϊόντα αποκλειστικά φυσικά , χωρίς να φέρνουμε σε κίνδυνο τα ζώα , όπως για παράδειγμα τη μάζα του πεύκου ή του ευκαλύπτου .

Τα πλεονεκτήματα του :

 • Δεν είναι βίαιο -Έτσι όπως μας δείχνει και το όνομα .Αυτού του είδους το μετάξι ανακτάται χωρίς να έχουν χρησιμοποιηθεί ζωντανοί οργανισμοί , δηλαδή μεταξοσκώληκες , αλλά χρησιμοποιούνται μόνο φυσικά στοιχεία . Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε ένα νέο και όμορφο ύφασμα χωρίς τη χρήση πολλών μικρών ζώων !
 • Πολύ ανθεκτικό και υγιεινό – Το μετάξι ακόμη και το Vegan προκαλεί τα υπέροχα θαύματα του. Για παράδειγμα , το μετάξι είναι ένα ύφασμα εξαιρετικά ελαστικό , χρησιμοποιείτε πολύ για ρούχα που προορίζονται για άτομα με ιδιαίτερα ευαίσθητες επιδερμίδες.

Παράλληλα ούτε το Vegan μετάξι είναι τέλειο :

Στην πραγματικότητα είναι δύσκολο στο πλύσιμο – σε αντίθεση με πολλά άλλα υφάσματα και ρούχα , τα μεταξωτά ενδύματα είναι πολύ ευαίσθητα και δεν μπορούν να πληθούν σε πλυντήρια όπως όλα τα υπόλοιπα .Για αυτά τα ενδύματα , συνιστάται να πλένονται στο χέρι με πολύ προσοχή , χρησιμοποιώντας ειδικά απορρυπαντικά που δεν είναι πολύ ισχυρά .

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ : Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Τελικά ακόμα και το βαμβακερό είναι μια εναλλακτική πιο οικολογική λύση : Στην πραγματικότητα , πολλοί παραγωγοί ψάχνουν να βρουν καλλιεργήσιμο βιολογικό βαμβάκι ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες και πρότυπα που προστατεύουν και τις δύο πτυχές , μεν τα λιπάσματα στα χωράφια αλλά και τους διαλύτες λεύκανσης . Αυτή είναι μια ωραία παρατήρηση γιατί προκύπτουν πολλά θετικά.

 • Άνεση – Το βαμβάκι είναι ένα ύφασμα εξαιρετικά άνετο και μαλακό . Δεν ερεθίζει το δέρμα μας αντιθέτως προσφέρει πολλές ανέσεις .
  • Εύκολο στη διαχείριση – Είναι εύκολο στη χρήση μεν ως πρώτη ύλη παραγωγής αλλά και σαν παραγωγή ενός ενδύματος . Τέλος είναι εύκολο και για τη διατήρηση του ως τελικό προϊόν (για τους λόγους του πλυσίματος ).
  • Πρώτες ύλες -Παρά τις προσπάθειες για την καλλιέργεια ενός τύπου βαμβακιού πιο βιολογικού , το είδος του φυτού χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού , γης και πρώτων υλών . Από την άλλη το βιολογικό βαμβάκι (έχει συγκεκριμένο βαθμό πιστοποιήσεις ) τόσο υψηλό , που δεν είναι πλέον έμπιστος .

  ΤΟ ΛΙΝΟ : ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

  Το λινό μπορεί να είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο φημισμένα υφάσματα , φτάνοντας την εποχή των αρχαίων Ελλήνων . Επίσης το λινό φέρνει μαζί του και ένα άλλο μεγάλο τίτλο : είναι ένα ύφασμα απόλυτα ανθεκτικό . Τα οφέλη του συγκεκριμένου υφάσματος είναι πολλά.

  • Ανθεκτικό : Ακόμα και το λινό έχει τη φήμη του ανθεκτικού υφάσματος , χρησιμοποιείτε για πολλά χρόνια , χωρίς να έχει ανανεωθεί .
  • Υγιές για το σώμα : Έτσι όπως και άλλα βιολογικά υφάσματα , το λινό κατέχει την ποιότητα και μπορεί να είναι για το σώμα μας πιο υγιές . Για παράδειγμα είναι θερμορυθμιζόμενο και υποαλλεργικό . Με αυτό τον τρόπο μια απλή μπλούζα από λινό θα σας κρατήσει δροσερούς μακριά από κάθε είδους κίνδυνο .

  Παράλληλα όμως χρειάζεται να προσέξουμε ορισμένες λεπτομέρειες του υφάσματος .

  • Ακατάστατο αποτέλεσμα– Δυστυχώς ένα από τα μειονεκτήματα του υφάσματος , είναι ότι τακτοποιείται δύσκολα . Στην πραγματικότητα είναι ένα ύφασμα που μπορεί να δημιουργήσει γραμμές πολύ εύκολα και αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό ειδικά σε περιπτώσεις πιο επίσημες .

  Η ΤΣΟΥΚΝΊΔΑ : ΤΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΌ ΎΦΑΣΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

  Η τσουκνίδα είναι ένα ύφασμα πολύ περιζήτητο και αγαπημένο τα τελευταία χρόνια και σίγουρα δεν είναι τυχαίο : Στην πραγματικότητα η τσουκνίδα είναι ένα φυτό βιοδιασπώμενο 100% το οποίο παρουσιάζει πολλά οφέλη τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία των ενδυμάτων .

  • Κατάλληλη για την επιδερμίδα μας– Η τσουκνίδα , έτσι όπως και άλλα υφάσματα φιλικά προς το περιβάλλον , είναι μία ίνα φυτική με ποιότητα ιδανική για την επιδερμίδα μας . Χάρη στην ιδιότητα του τσιμπήματος που έχει το φυτό , είναι υποαλλεργικό και ιδιαίτερα ανθεκτικό στα βακτήρια . Έχει ακόμα αντιστατικές ιδιότητες .
  • Το καλύτερο και των δύο κόσμων. Με αυτό το ύφασμα διατηρούμε μεν την ανθεκτικότητα του φυτού και αλλά και τη δημιουργία ενός ανθεκτικού υφάσματος. Λόγω της μεγάλης απαλότητας και εύπλαστης ικανότητας του μπορεί να βρεθεί στις κατηγορίες των βαμβακερών και του λινού .

  Πέρα από αυτά η τσουκνίδα έχει όμως και κάποιες δυσκολίες .

  • Είναι δύσκολη στην καλλιέργεια – Η τσουκνίδα δυστυχώς απαιτεί κλιματικές συνθήκες και έδαφος πολύ ιδιαίτερο . Ιδιαίτερα στην Ιταλία , κατά την καλοκαιρινή ξηρασία επιδεινώνεται η ανάπτυξη του φυτού.

  ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ -ΕΝΑ ΥΦΑΣΜΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ .

  Ένα ύφασμα φυσικό, που όμως για την παραγωγή του είναι τεχνητό . Έχει μικρή επίδραση βέβαια στο περιβάλλον συγκριτικά με τα κλασικά συνθετικά υφάσματα που προέρχονται από πετρέλαιο.

  Μία από την καλύτερη ανακάλυψη των τελευταίων ετών , είναι το συγκεκριμένο ύφασμα. , πωλείται με το όνομα Tencel Lyocell Eycalyptous . Εκτός από το ότι δεν είναι 100% ύφασμα φυσικό ευκαλύπτου, αποκαλύπτεται ιδιαίτερα σημαντικό για τη δημιουργία των υφασμάτων όπως και :

  • Ιδανικό για ευαίσθητες επιδερμίδες – το ύφασμα του ευκάλυπτου, στην πραγματικότητα , είναι το πιο χρήσιμα για αυτούς που έχουν ευαίσθητες επιδερμίδες. Στην πραγματικότητα είναι υποαλλεργικό , μαλακό και αναπνέει , ιδανικό για άτομα που υποφέρουν απο έκζεμα , ρινίτιδα , αλλεργίες ή άσμα.
  • Φορούν έρια– Η δημιουργία/ κατασκευή αυτών των υφασμάτων είναι ακόμα σε πειραματικό επίπεδο . Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή αυτών των ειδών των υφασμάτων μπορεί να έχει μεγάλο κόστος.

  ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

  Είναι υπερβολικά πολλές οι ποικιλίες και τα διαφορετικά χαρακτηρίστηκα που ομαδοποιούν τα οικολογικά υφάσματα . Πολλά έχουν μεγάλη ζήτηση όχι μόνο επειδή είναι οικολογικά βιώσιμα στην παραγωγή τους και στην κατανάλωση των πρώτων υλών αλλά και λόγω της ανθεκτικότητας τους καθώς και της υψηλής τους ποιότητας.

  Επιπλέον , προστατεύουν την επιδερμίδα μας από εξωτερικούς παράγοντες χωρίς να καταλήγουν να είναι βαριά ή να μην αφήνουν την επιδερμίδα να αναπνεύσει.

  Χάρη στις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με τη μόδα και την τεχνολογία ,αυτός ο νέος τρόπος είναι ο πιο απλός και πάνω απ’ όλα προσβάσιμος . Δημιουργεί έτσι ένα στυλ πιο οικολογικό .

  Στην πραγματικότητα , σήμερα είναι πιο εύκολο να παραχθούν και να αγοράσουμε ενδύματα , τα οποία έχουν γίνει από ένα τέτοιο ύφασμα , έτσι θα μπορούμε να βοηθήσουμε τα γρανάζια της πράσινης επανάστασης και να συνεισφέρουμε στο να αφήσουμε άθικτο τον πλανήτη μας . Στην πραγματικότητα οι επιλογές μας σήμερα είναι πάρα πολλές , ανάμεσα σε υφάσματα , μάρκες και μοντέλα τόσο που είναι σχεδόν αδύνατο να μην το συναντήσεις μέρα με τη μέρα. Συνεπώς δεν πρέπει να κάνουμε κάποια μεγάλη προσπάθεια για να ξεκινήσουμε να κάνουμε την αλλαγή σοφότερη κοιτώντας περισσότερο το περιβάλλον μας βασισμένοι περισσότερο στον κόσμο της αργής μόδας και της μόδας που είναι βιώσιμη οικολογικά .

  Η επιλογή γίνεται πάντα ευρεία και εύκολη , ανάμεσα στις πολλαπλές επιλογές υφασμάτων που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Καθένα από αυτά ταιριάζει στις επιλογές και ανάγκες του κάθε ατόμου . Παραμένει στον καθένα μας να ανακαλύψει , μετά από δοκιμές , ποιο είναι το πιο ταιριαστό για την υγεία του .

  Πηγή : https://www.hemp-style.com/magazine/canapa-vs-altri-tessuti  Καλωσήρθατε στη Biorewild

  Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών παρακαλώ επιβεβαιώστε.