Κανναβιδιόλη και άθληση: Ποιοι τη χρησιμοποιούν – Είναι νόμιμη;

Κανναβιδιόλη και άθληση: Ποιοι τη χρησιμοποιούν – Είναι νόμιμη;

Οι αθλητές αναμένεται να αγωνίζονται «καθαροί» αν και οι κυνικοί παραδέχονται πως ο χώρος είναι γεμάτος από χρήστες φαρμάκων που βελτιώνουν την απόδοση (PED). Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία τάση προς τη χρήση της CBD  από αθλητές , δημιουργώντας κρίσιμα ερωτήματα.  

  • Μπορεί η CBD  να βελτιώσει την απόδοση  ή να ενισχύσει την αποθεραπεία; Αν ισχύει κάτι τέτοιο , πρέπει η CBD  να ενταχθεί στη διατροφή των αθλητών ή να καταχωρηθεί ως PED; 
  • Είναι η CBD κατάλληλη για άθληση; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χρήση CBD από αθλητές αυξάνεται .Η αύξηση των προϊόντων που αφορούν αθλητές είναι μια απόδειξη αυτής της κατάστασης .Σε αντίθεση με την THC η CBD δεν είναι  τοξική σε φυσιολογικές δόσεις και δεν προκαλεί αισθήματα μέθης η ευφορίας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι ώστε ένας αθλητής να εντάξει στη διατροφή του ποτά και κρέμες CBD όπως :  

  1. Ενίσχυση αποθεραπείας-αποκαταστάσεως : οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της CBD προσφέρουν ταχεία αποκατάσταση. 
  1. Ανακούφιση από πόνους : Πρόσθετα μερικοί αθλητές τονίζουν πως αυξάνει το «κατώφλι πόνου» ,μειώνοντας τον αισθητό πόνο κατά την επίπονη άσκηση . 
  1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού : η CBD μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό διατηρώντας τον οργανισμό σε κατάσταση ομοιόστασης , με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε μολύνσεις και στρες . 

Τί λένε οι έρευνες για την CBD στα αθλήματα; 

Υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός σχετικά με τα οφέλη της CBD  στην αθλητική διατροφή και γενικότερα με τις ιδιότητες των κανναβινοειδών με βασικό επιχείρημα την έλλειψη επαρκούς έρευνας .Ωστόσο υπάρχουν πλέον περισσότερες από 11.000 δημοσιευμένες επιστημονικές και ιατρικές μελέτες. Αν και δεν είναι εξιδεικευμένες στη σχέση CBD και άθλησης , υπάρχουν έρευνες για τους ισχυρισμούς των αθλητών. 

Ας δούμε για παράδειγμα την φλεγμονή. H CBD φαίνεται να αναστέλλει το Cox2 ,  ένα εικοσανοειδές ένζυμο. Τα φάρμακα NSAD όπως η ασπιρίνη στοχεύουν το ένζυμο με αντίστοιχο τρόπο. Φαίνεται επίσης να επηρεάζει τις κυτονίνες , μια κατηγορία μορίων ζωτικής σημασίας για τη φλεγμονή .Οι έρευνες δείχνουν πως η CBD μειώνει τα προ φλεγμονώδη μόρια εμποδίζοντας την ανάπτυξη της φλεγμονής.  

Μία μελέτη του Burstein , που δημοσιεύτηκε στο Bioorganic 8 Medical chemistry  τον Απρίλιο του 2015 , εξέτασε τις επιδράσεις της CBD στη φλεγμονή . Οι ερευνητές βρήκαν ότι η CBD  έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επηρεάζει τη διαχείριση του πόνου .Όποιος έχει γυμναστεί σκληρά , γνωρίζει πόσο σημαντική και ωφέλιμη είναι αυτή η ιδιότητα. Ο πόνος που αισθάνεται κάποιος όταν οι μύες είναι καταπονημένοι προκαλείται από μικροσκοπικά μυϊκά  σκισίματα μαζί με την φλεγμονή. Αυτό το σκίσιμο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μυών , καθώς επιτρέπει στο σώμα να αυξήσει το μέγεθος των μυών και κατ’ επέκταση τη σωματική δύναμη. Επίσης όταν ένας μυς πονάει , είναι συχνά ένα σημάδι πως πρέπει να μειώσουμε τη μυϊκή συστολή για να αποφύγουμε τον τραυματισμό.  

Η αντίδραση αυτή είναι υγιής , αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επίδοση του αθλητή. Η CBD μπορεί να μετριάσει τα σήματα που στέλνει το σώμα και να βοηθήσει στη διαχείριση καταστάσεων όπως σφίξιμο και συστολή μυών ή κράμπες. 

Ποια αθλήματα επιτρέπουν την CBD; 

Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε τον εντυπωσιακό αριθμό αθλητών που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κανναβινοειδές , ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι υπάρχουν γνήσια οφέλη. Η απόλυτη επικράτηση της CBD  ανάγκασε τον παγκόσμιο οργανισμό κατά του ντόπινγκ (WADA) να ενεργήσει .Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη λίστα απαγορευμένων ουσιών . Προς ανακούφιση πολλών η WADA αφαίρεσε από τη λίστα την CBD ενθαρρύνοντας και άλλους φορείς να ακολουθήσουν. 

Φαίνεται πιθανό οι αθλητές να μπορούν να χρησιμοποιήσουν CBD στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο , όσοι τη χρησιμοποιούν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την περιεκτικότητα THC που θα περιέχει το προϊόν τους. Οι επαγγελματίες αθλητές θα ήταν καλό να προτιμούν προϊόντα με μηδενικό THC αν είναι δυνατό .Το 2019 , ο Rob Grankowski , πρώην αθλητής του NFL και νικητής του Superbowl , έκανε μία σημαντική ανακοίνωση . Δήλωσε ότι συνεργάζεται με μία εταιρεία που παράγει διάφορα προϊόντα με CBD. 

Yπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις σε μεγάλα αμερικάνικα πρωταθλήματα , για να επιτρέψουν την CBD , οι οποίες δυστυχώς πέφτουν στο κενό. Μέχρι στιγμής η CBD  παραμένει απαγορευμένη στα MLB (baseball) , NHL ( ice hockey ) , NBA , NFL ( American football). Aντίθετα το PGA ( golf ) και το  MLS ( soccer ) την επιτρέπουν , ενώ φαίνεται πως το ίδιο θα πράξουν NFL & NBA . 

 (…)Ανακεφαλαιώνοντας , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η CBD γίνεται αρκετά δημοφιλής στο χώρο του αθλητισμού . Οι υποστηρικτές της αναφέρουν ότι οι ιδιότητες της περιλαμβάνουν ανακούφιση από πόνο και υποχώρηση φλεγμονών . Αν αυτό ισχύει οι αθλητές μπορούν να ελπίζουν σε ταχύτερη ανάκαμψη από τραυματισμούς ή σωματική καταπόνηση , ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο υψηλό επίπεδο . 

Η απόφαση της WADA  αποτελεί σημαντικό όφελος ειδικά για αθλητές που σκοπεύουν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου. Αυτό που προβληματίζει είναι η στάση αμερικάνικων αθλητικών διοργανώσεων όπως ΝFL, NBA, MLB.  

Υπάρχει αρκετά μεγάλο ιστορικό παικτών των παραπάνω πρωταθλημάτων , που καταφεύγουν σε εξαιρετικά εθιστικά οπιοειδή για να διαχειριστούν τον πόνο τους. Τα οπιοειδή είναι νόμιμα προκαλούν όμως ανείπωτη βλάβη. Έτσι καταλήγουμε τα προϊόντα CBD να απαγορεύονται σε ένα πρωτάθλημα όπως το NFL αλλά οι αθλητές μπορούν να παίρνουν όσα χάπια θέλουν. 

Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η κοινή λογική και οι παίκτες να έχουν εν τέλη την επιλογή να χρησιμοποιήσουν την CBD . 

Πηγή: https://wayofleaf.com/blog/cbd-in-sports Καλωσήρθατε στη Biorewild

Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών παρακαλώ επιβεβαιώστε.