ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ : ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΝΑΒΗ

ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ : ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΝΑΒΗ

Η ελκώδης κολίτιδα (UC) και η νόσος του Chron (CD) είναι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (IBD) που χαρακτηρίζονται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Η ΙΒD έχει εμφανιστεί ως παγκόσμια ασθένεια. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν 3,2 εκατομμύρια προσβεβλημένα άτομα στην Ευρώπη, πάνω από 2 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική και εκατομμύρια περισσότερα παγκοσμίως. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος , διάρροια , φλεγμονή του ορθού , αιματοχεσία , κόπωση κ απώλεια βάρους. Παρά τις διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους . Πολλά άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ( IBD ) χρησιμοποιούν συμπληρωματικά και ενναλακτικά φάρμακα καθώς και εναλλακτικές θεραπείες ώστε να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων .

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚAI ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Ο αντίκτυπος του ΙΒD στην ποιότητα ζωής των ασθενών είναι ιδιαίτερα σημαντικός και καλά τεκμηριωμένος. Οι επιπτώσεις του IBD ( φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ) στη ζωή των ασθενών μπορεί να είναι εκτενώς επιζήμιες λόγω της ποικιλίας των σοβαρών συμπτωμάτων το κυμαινόμενο χαρακτηριστικό της πορείας της νόσου και η έλλειψη θεραπείας. Η IBD θεωρείται ότι παρουσιάζει αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα των ασθενών να εκτελούν τις καθημερινές λειτουργίες που μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές αναρρωτικές άδειες και ανεργία. Τα αισθήματα ντροπής, απομόνωσης και σωματικής δυσαρέσκειας, που διακυβεύουν την ψυχοκοινωνική λειτουργία, αναφέρονται συχνά ως αυξημένα από την εμπειρία της νόσου. Ως αποτέλεσμα αυτών των εμπειριών, οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) θεωρούνται πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης ή ανησυχίας. Πρόσφατες αναθεωρημένες μελέτες έδειξαν σημαντική συννοσηρότητα της φλεγμονώδη νόσου του εντέρου (IBD) με κατάθλιψη και/ή αγχώδεις διαταραχές (που επηρεάζουν έναν στους πέντε ασθενείς) σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες. Ωστόσο, η ίδια μελέτη θέτει το αμφιλεγόμενο ερώτημα εάν το άγχος και η κατάθλιψη δημιουργούν ή είναι απλώς συνέπεια της ύπαρξης IBD.

Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι οι ψυχιατρικές διαταραχές μπορούν να θεωρηθούν ως προγνωστικοί παράγοντες ενεργού νόσου, υποτροπών και χρήσης υγειονομικής περίθαλψης παρά ως συνέπεια. Η κατάθλιψη και το άγχος θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μέρος ενός αυτοδιαιωνιζόμενου κύκλου φλεγμονής και συννοσηρότητας ψυχικής υγείας που διατηρεί τη δραστηριότητα της νόσου συνεχώς αυξομειούμενες. Υπό το φως αυτής της υπόθεσης, έχουν αναπτυχθεί αρκετές ψυχιατρικές και ψυχολογικές παρεμβάσεις για να προσπαθήσουν να στοχεύσουν την κατάθλιψη και το άγχος ως τρόπο να σπάσουμε αυτόν τον κύκλο και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της IBD.

Η καταθλιπτική συμπτωματολογία στην ΙΒD ( φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ) μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα και την πορεία της νόσου. Συστηματικές ανασκοπήσεις τόνισαν τον αντίκτυπο των ψυχικών συννοσηροτήτων στα σχετιζόμενα με τη νόσο αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει πολλαπλές πρόοδοι με ταχεία επέκταση στο οπλοστάσιο των θεραπειών που είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία της IBD . Ανάμεσα σε αυτές τις συμπληρωματικές θεραπείες είναι και η κάνναβη .

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η κατάθλιψη και το άγχος τη νόσο ;

Η κατάθλιψη και το άγχος ως προγνωστικοί παράγοντες της δραστηριότητας της νόσου. Τα δεδομένα από 5 μελέτες παρουσιάζουν κοινή εικόνα . Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη και το άγχος , συμβάλλουν στην αύξηση της δραστηριότητας της νόσου τόσο στο CD (νόσος του Chron ) όσο και στο UC (ελκώδης κολίτιδα) .Τα δεδομένα που εξετάστηκαν ήταν ξεκάθαρα σχετικά με την ισχυρή επίδραση της ψυχικής υγείας στην υποτροπή. Αυτό είναι πιθανό να σχετίζεται με τη γνωστή παραγωγή κυτοκίνης που αντιδρά στο στρες, η οποία στη συνέχεια συνδέεται με το μονοπάτι της φλεγμονής. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία ότι η κατάθλιψη και το άγχος είναι πιθανό να επηρεάσουν βασικές πτυχές της θεραπείας, όπως η φαρμακευτική αγωγή .Ομοίως, τα δεδομένα που εξετάστηκαν όλα έδειξαν μεγαλύτερη χρήση της υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς που έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Αναγνωρίζεται ότι τα αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μπορεί να συνδέονται με τον προαναφερθέντα υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα της νόσου. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι το άγχος δεν προκαλεί τη νόσο του Crohn. Αλλά οι σωματικές παθήσεις συχνά επικαλύπτονται με τις ψυχικές. Και το Crohn’s δεν αποτελεί εξαίρεση. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα) έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τα μέλη του γενικού πληθυσμού να αντιμετωπίσουν άγχος ή κατάθλιψη. Η εκμάθηση πώς να διαχειρίζεστε το στρες και το άγχος που σχετίζονται με τα συμπτώματά τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εξάρσεων. Μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα όταν εμφανιστούν.

Τέτοιου είδους μελέτες με συλλογή δεδομένων για τη ψυχική υγεία και άλλα συμπτώματα , συμπεριλαμβανομένου του πόνου με ασθενείς με ενεργή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBN )και ασθενείς σε ύφεση μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του επίπονου πόνου της ανενεργής IBN και τη σχέση του με το άγχος / κατάθλιψη.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΤΕΡΟΥ-ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Ένας λόγος που η νόσος του Crohn συνδέεται τόσο στενά με το άγχος και την κατάθλιψη είναι ότι ο εγκέφαλος και το έντερο σας συνδέονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου μας.

Αν και το Crohn είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα , αυτό που συμβαίνει στο μυαλό μας μπορεί σίγουρα να επηρεάσει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που έχουν επίσης άγχος ή κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συχνές εξάρσεις και τείνουν να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Κλινικοί ψυχολόγοι υγείας που ειδικεύονται στις πεπτικές παθήσεις, προσπαθούν να καταλάβουν πώς η νόσος του Crohn επηρεάζει την καθημερινότητα των ασθενών . Καταλήγουν σε ένα σχέδιο θεραπείας που χρησιμοποιεί εκπαίδευση βασισμένη σε δεξιότητες για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν καλύτερα τις εξάρσεις και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Ο ασθενής καλό είναι να διαχειρίζεται και να μειώνει το άγχος του , να αντιμετωπίζει αρνητικά μοτίβα σκέψης που μπορεί να τον εμποδίζουν στο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νόσο του Crohn .

Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΤΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Το φυτό της κάνναβης περιέχει πάνω από 100 διαφορετικά κανναβινοειδή, η έρευνα έχει επικεντρωθεί κυρίως στη Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και την κανναβιδιόλη (CBD). Η THC είναι η ουσία που ευθύνεται για τη ψυχεδελική δράση της κάνναβης συμπεριλαμβανομένου της ευφορίκής της δράση και την ανακούφιση πόνου . Από την άλλη η CBD είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της καθώς και ένα προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι της επαγόμενης από THC ψύχωσης . Άλλες ουσίες που περιέχονται στο φυτό της κάνναβης είναι τα τερπένια και τα φλαβονοειδή δρουν συνεταιριστικά και είναι υπεύθυνα για τις διαφορετικές επιδράσεις που θα έχει κάθε ποικιλία του φυτού. Τα φυτοκανναβινοειδή ενεργοποιούν τους υποδοχείς κανναβινοειδών CB1, CB2, TRPV1, και GPR55 , οι οποίοι αποτελούν κομμάτι του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος .Ένα σύστημα το οποίο έχει ομοιοστατική λειτουργία συμπεριλαμβανομένου ρύθμιση της νευροπροστασίας, του πόνου, της συναισθηματικής μνήμης, της πείνας, της σίτισης, του μεταβολισμού των λιπιδίων, και το πιο σημαντικό στο πλαίσιο της IBD, της ανοσίας και στην φλεγμονή. Πολλές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι σημαντικός παράγοντας για τη φλεγμονική δράση στην IBD και ότι η θεραπεία με κανναβινοειδή μπορεί να βελτιώσει τις επιπτώσεις της νόσου .

Σε μία έρευνα οι χρήστες κάνναβης δήλωσαν ότι η κάνναβη βελτίωσε τον πόνο, την όρεξη και τη διάρροια. Τα άτομα με IBD που είχαν υψηλότερη συχνότητα χρήσης κάνναβης, άρχισαν να χρησιμοποιούν σε μικρότερη ηλικία και χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερη ποσότητα ημερησίως. Οι Storr et al. παρατήρησε ότι η κάνναβη είχε χρησιμοποιηθεί από το 17,6% των ερωτηθέντων στο ερωτηματολόγιο τους και ότι σε ασθενείς με νόσο του Crohn, η χρήση κάνναβης για >6 μήνες ήταν ισχυρός προγνωστικός παράγοντας χειρουργικής θεραπείας . Σε αντίθεση με αυτή τη διαπίστωση, οι Mbachi et al. συνέκρινε τον επιπολασμό των επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn μεταξύ ασθενών που ήταν χρήστες κάνναβης (n=615) και μη χρήστες ( n=42.702) σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε αυτό το τεύχος του Digestive Diseases and Sciences. Παρατήρησαν ότι οι χρήστες κάνναβης είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής νόσου του κολπώματος, του ενδοκοιλιακού αποστήματος, της ανάγκης για μετάγγιση αίματος, της κολεκτομής και της ανάγκης για παρεντερική διατροφή.

Η συννοσηρότητα ήταν σημαντικά χαμηλότερη μεταξύ των χρηστών κάνναβης, αλλά ο επιπολασμός ταυτόχρονων ψυχιατρικών νοσημάτων ήταν σημαντικά υψηλότερος. Τα αντικρουόμενα δεδομένα μεταξύ αυτών των δύο μελετών υπογραμμίζουν το ερώτημα εάν η ευεργετική επίδραση της κάνναβης είναι αποτέλεσμα συγκάλυψης των συμπτωμάτων της νόσου ή λόγω πραγματικής αντιφλεγμονώδους δράσης.

Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν κάνναβη για συμπτώματα παρακινήθηκαν για λόγους αντιμετώπισης , ήταν λιγότερο πιθανό να τη χρησιμοποιήσουν για λόγους ευφορίας και ήταν πιο πιθανό να επιδείξουν παρορμητικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας και καταθλιπτικά συμπτώματα σε σύγκριση με άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Τα άτομα που χρησιμοποιούν κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς ήταν πιο πιθανό να τη χρησιμοποιήσουν για κοινωνικούς λόγους . Οι μέσες βαθμολογίες που αναφέρθηκαν και για τις δύο ομάδες ήταν στο ήπιο εύρος..

Ακόμα ένας παράγοντας που πρέπει να συπεριληφθεί είναι το ενδεχόμενο για κατάχρηση της κάνναβης όσον αφορά άτομα που τη χρησιμοποιούν ως εναλλακτική θεραπεία για την IBD τους .Σήμερα δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη μελέτη .

Ο Mbachi et al. που υποδηλώνει μια πιθανότητα όχι μόνο βελτίωσης των συμπτωμάτων των ασθενών αλλά και της έκβασης της νόσου, μια πιθανότητα που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, η θεραπεία με νάμπις για τα συμπτώματα IBD θα πρέπει να αξιολογεί ενεργά για άτομα με διαταραχή χρήσης κάνναβης( CUD ) και να δημιουργεί μονοπάτια παραπομπής για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με CUD λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα.

Οι Stith et al. χρησιμοποίησε λογισμικό φορητών συσκευών για τη συλλογή δεδομένων από 3341 χρήστες κάνναβης που είχαν προσβληθεί από διάφορες ασθένειες. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η αλλαγή στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, όπως αναφέρθηκε από τους ασθενείς. Κατέληξε ότι η THC προσέφερε μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα σε αντίθεση με τη CBD . Ωστόσο, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την κατάλληλη δόση κάνναβης σε αυτές τις ασθένειες.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με IBD (φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ) με ένα ποσοστό 15-40% χρησιμοποιεί την κάνναβη συμπεριλαμβανομένων και των παιδιατρικών ασθενών. Οι ασθενείς αναφέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στον κοιλιακό πόνο , τον ύπνο και τη διάθεση με τη χρήση της κάνναβης μειώνοντας έτσι την ανάγκη για άλλες φαρμακευτικές αγωγές .Ωστόσο, υπάρχουν λίγα επιστημονικά έγκυρα δεδομένα σχετικά με την αξία της κάνναβης στη θεραπεία της IBD (φλεγμονώδη νόσο του εντέρου )

Καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη το ενδιαφέρον για τη θεραπευτική χρήση κάνναβης συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εάν οι ασθενείς με IBD που αυτοθεραπεύονται με κάνναβη είναι πιο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου που τους προδιαθέτουν στην κατάχρηση κάνναβης. Έτσι, οι πρωταρχικοί στόχοι είναι να προσδιοριστεί ποιο ποσοστό των ατόμων με IBD χρησιμοποιεί κάνναβη για τη θεραπεία συμπτωμάτων που σχετίζονται με την νόσο και ποιο ποσοστό χρησιμοποιεί κάνναβη για ψυχαγωγικό σκοπό.

Συμπερασματικά

Μελέτες in vitro επιτρέπουν στους γαστρεντερολόγους να συνταγογραφούν κάνναβη λαμβάνοντας υπόψη τον μηχανισμό δράσης των φυτοκανναβινοειδών , δηλαδή των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους . Πολλοί ασθενείς σήμερα είναι πεπεισμένοι , για τη χρήση της κάνναβης , στη βελτίωση των εκδηλώσεων της νόσου τους και με τους κλινικούς γιατρούς να παρατηρούν και να διερευνούν αυτό το φαινόμενο . Όλες οι προαναφερθείσες μελέτες περιορίζονται στον έλεγχο της ρήσης κάνναβης μεταξύ των ασθενών με IBD (φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ) .

Τέλος λόγω των καλύτερων αποτελεσμάτων που μπορεί να προσφέρει η THC και να λειτουργήσει ως θεραπευτική επιλογή για την IBD ( φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ) οι γαστρεντερολόγοι θα πρέπει να βρουν μηχανισμούς για τον εντοπισμό ατόμων σε κίνδυνο και τη δημιουργία οδών για τη διαταραχή χρήσης ουσιών ή τη συννοσηρότητα της ψυχικής υγείας. Η ενσωμάτωση κλινικών ψυχολόγων σε πολυεπιστημονικές κλινικές μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάχρησης ουσιών και να παρέχει υποστήριξη για τη διαχείριση συννοσηροτήτων ψυχικής υγείας. Για πιο σίγουρα , έμπιστα η σταθερά αποτελέσματα χρειάζεται περισσότερη μελέτη ..

Πηγές : https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/crohns-disease/features/crohns-mental-health#:~:text=You%20could%20feel%20embarrassed%20about,eating%20might%20worsen%20your%20condition.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8361235/Καλωσήρθατε στη Biorewild

Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε ενήλικες. Αν είστε άνω των 18 ετών παρακαλώ επιβεβαιώστε.